top of page

1η Συνάντηση Δικτύου Φορέων

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 03/12/2018 και ώρα 10:30πμ με πρωτοβουλία του Δήμου Χαλανδρίου, η πρώτη συνάντηση του δικτύου φορέων για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι παρακάτω φορείς:

  1. Δήμος Χαλανδρίου

  2. ΜΣΜ Μαυρογεώργης & Συνεργάτες Μελετητική I.K.E.

  3. Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ

  4. Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Χαλανδρίου

  5. Αττικό Μετρό Α.Ε.

  6. ΤΡΑΙΝΟΣΕ

  7. Τροχαία

  8. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής

  9. Περιφέρεια Αττικής

  10. ΟΑΣΑ

  11. Εμπορικός σύλλογος Χαλανδρίου ΦΛΥΑ

  12. Σωματείο Κέντρων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Χαλανδρίου

Η συνάντηση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χαλανδρίου, κ. Κώστα Γερολυμάτου, ο οποίος καλωσόρισε τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στη συνάντηση και τόνισε τη σημασία της δημόσιας συζήτησης για την πορεία και την ολοκλήρωση του ΣΒΑΚ.

Το λόγο πήρε ο καθηγητής του ΕΜΠ Δρ. Θάνος Βλαστός, ο οποίος παρουσίασε τι είναι ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Επισήμανε ότι η υλοποίηση ενός σχεδίου κινητικότητας πρέπει να βασίζεται στους πεζούς, στα ποδήλατα και στη δημόσια συγκοινωνία και όχι στο ΙΧ. Είναι ένα έργο με πολλές προεκτάσεις (ψυχολογική και κοινωνική διάσταση, περιβαλλοντική σημασία, κ.α.) και αποτελεί θέμα τήρησης της δημοκρατίας για όλους όσους παράγουν μεταφορικό έργο σε ένα κυκλοφοριακό σύστημα.


Στη συνέχεια, ακολούθησε μια παρουσίαση του κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, Δρ. Πολεοδόμου-Συγκοινωνιολόγου Μηχανικού ΕΜΠ, ο όποιος ανέφερε τις βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται ένα ΣΒΑΚ. Ένα ΣΒΑΚ αποτελεί Σύμφωνο Δέσμευσης (τρίπτυχο: περιβάλλον – οικονομία - κοινωνία). Το ΣΒΑΚ υλοποιείται με ανάπτυξη 3 σεναρίων (do nothing-ριζοσπαστικό- λιγότερο ριζοσπαστικό) σε 3 χρονικές περιόδους (5ετία, 10ετία, 20ετια). Ανακοίνωσε τη δημιουργία πλατφόρμας για την κατάθεση ιδεών όσον αφορά το ΣΒΑΚ του Δήμου Χαλανδρίου(http://svakhalandri.gr/). Κλείνοντας ανέφερε ότι πρέπει να γίνει αλλαγή προτεραιοτήτων στο κυκλοφοριακό σύστημα (παράδειγμα: Μέσο πλάτος ελληνικών δρόμων -9 μέτρα ≠ Πλάτος οδού Υ.Α.2009 για την προσβασιμότητα-11.2 μέτρα.)

 

Έπειτα, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σίμος Ρούσσου, ο οποίος καλωσόρισε τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στη συνάντηση και τόνισε τη σημασία της δημόσιας συζήτησης για την πορεία και την ολοκλήρωση του ΣΒΑΚ.

 

Η κα Φερενίκη Βαταβάλη, Δρ. Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος ΕΜΠ, παρουσίασε τη πολεοδομική συγκρότηση του Δήμου Χαλανδρίου και στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος Δήμος. Παρουσίαση ορίων Δήμου και υφιστάμενης κατάστασης των χρήσεων γης. Αναφορά σε πρόσφατους και μελλοντικούς σχεδιασμούς και έργα του Δήμου (π.χ. νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, νέοι χώροι στάθμευσης, κ.α.).

 

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Θοδωρής Μαυρογεώργης, Συγκοινωνιολόγος MSc(Eng), Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc(Fin) από την εταιρεία ΜΣΜ-ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΙΚΕ, ως Ανάδοχος για το έργο υλοποίησης του ΣΒΑΚ του Δήμου Χαλανδρίου. Η παρουσίαση του αφορούσε στην υφιστάμενη κατάσταση του κυκλοφοριακού συστήματος του Δήμου, παρουσιάζοντας χάρτες αλλά και συγκεκριμένα παραδείγματα-φωτογραφίες από τα προβλήματα που συναντάει κάποιος εντός της πόλης. Έγινε επίσης αναφορά στις προκλήσεις με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπο το έργο του ΣΒΑΚ.

 

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και ερωτήσεις από τους φορείς. Η συνάντηση έκλεισε με αποχαιρετιμσό από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χαλανδρίου, κ. Κώστα Γερολυμάτο.

 


 

bottom of page