Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Χαλανδρίου
Τα τελευταία 20 χρόνια, οι πόλεις εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταστούν περισσότερο ανθρώπινες, παραγωγικές, υγιεινές και οικονομικές για τους κατοίκους τους. Με άλλα λόγια, προσπαθούν να γίνουν βιώσιμες και να
αναβαθμίσουν τις συνθήκες περιβάλλοντός τους, παρέχοντας υψηλότερα επίπεδα ποιότητας ζωής στους κατοίκους τους.
Στη γενικότερη αυτή πολιτική εντάσσεται η Στρατηγική για τη Βιώσιμη Κινητικότητα στην πόλη του Χαλανδρίου. Ωστόσο, παρότι στο Χαλάνδρι και σε άλλες ελληνικές πόλεις, έχουν γίνει μέχρι τώρα ορισμένες παρεμβάσεις, μόνο τώρα ο μηχανισμός αρχίζει να δίνει τα πρώτα αποτελέσματα!
Η ιδέα μεταφέρεται από το χαρτί στην πραγματικότητα και η αλλαγή στις προτεραιότητες σχεδιασμού των ελληνικών πόλεων είναι εντυπωσιακή! Οι συμβατικές κυκλοφοριακές μελέτες που στόχευαν στη βελτίωση της προσβασιμότητας με τη χρήση του ΙΧ αυτοκινήτου εγκαταλείπονται, φέρνοντας στο προσκήνιο εκ νέου τον άνθρωπο και τις αξίες της κάθε πόλης που αποτελούν την ταυτότητα και της ιστορία της. Με αυτόν τον τρόπο επανακαθορίζεται ο σκοπός της πόλης ως χώρος κοινωνικής συναναστροφής, πεδίο αλληλεγγύης και τόπος που αξίζει να ζει κανείς. Ο άνθρωπος και ειδικά οι ευάλωτες ομάδες πολιτών, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και τα άτομα με αναπηρίες, που είχαν περιθωριοποιηθεί από το δημόσιο χώρο που είναι και ο δρόμος, πλέον μπορούν να ενταχθούν ξανά σε αυτόν αποκαθιστώντας το πρόβλημα δημοκρατίας που η πολιτική υπέρ του αυτοκινήτου δημιούργησε.
Το κόστος, όμως, της πολιτικής αυτής δεν περιορίζεται εδώ. Κλιματική αλλαγή, τοπική ρύπανση, ατυχήματα, καθυστερήσεις, θόρυβος, προβλήματα υγείας (παχυσαρκία κ.λπ.), υποβάθμιση των αξιών ακινήτων, ενεργειακή εξάρτηση, απώλεια επισκεπτών, αποθάρρυνση επενδύσεων, παραμόρφωση της αισθητικής της πόλης και απώλεια των δημόσιων χώρων της αποτελούν μόνο μερικά από τα δεκάδες προβλήματα που δημιουργήθηκαν διαχρονικά και αποτελούν λειτουργικά προβλήματα του σύγχρονου ελληνικού αστικού τοπίου.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, διαπιστώνεται πως είναι παράλογο στο Χαλάνδρι που είναι μια μεσαίου μεγέθους πόλη της Αττικής με ιδιαίτερα όμορφες γωνιές, ο κάτοικος να εξαρτά την καθημερινότητά του από το αυτοκίνητο. Καταναλώνει μεγάλο μέρος της ζωής του που θα μπορούσε να αφιερώσει στη διατήρηση των κοινωνικών δεσμών που είναι ισχυροί στην Ελληνική κοινωνία, την αναψυχή και την άσκηση. Καταναλώνει, επίσης, υπερβολικά πολύ χώρο, ενώ υπάρχουν άλλες λύσεις φθηνότερες, ευχάριστες και άνετες. Είναι οι λύσεις που χρησιμοποιεί σχεδόν παντού ο μέσος Ευρωπαίος!
Αυτές τις λύσεις επιχειρεί να εντάξει στο ελληνικό αστικό τοπίο η Στρατηγική Βιώσιμης Κινητικότητας για να βοηθήσει τους πολίτες να εξοικονομήσουν χώρο και χρήμα. Στόχος είναι η αλλαγή των πόλεων όπως τις γνωρίζουμε σήμερα. Στόχος είναι σε λίγα χρόνια να μιλάμε για πόλεις του ποδηλάτου, του περπατήματος και τις δημόσιας συγκοινωνίας. Να μιλάμε για πόλεις με λιγότερα αυτοκίνητα και χαμηλότερες ταχύτητες!
Μία άλλη πόλη είναι εφικτή: Οι προτάσεις του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για το Χαλάνδρι
Πρόσκληση σε δημόσια διαβούλευση
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση των επεξεργασιών του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για το Χαλάνδρι. Σε συνέχεια ενός πρώτου κύκλου επεξεργασιών που περιλάμβανε καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, διαβούλευση με τους φορείς μεταφορικού έργου, διερεύνηση ομάδων-στόχων (μαθητές, γονείς, επαγγελματίες), μετρήσεις κυκλοφοριακού φόρτου και συμπλήρωση πάνω από 1.000 ερωτηματολογίων, στη δεύτερη φάση η Ομάδα Έργου του ΣΒΑΚ Χαλανδρίου, μαζί με την μελετητική ομάδα, αναπτύσσει την «καρδιά» των προτάσεών της για αυτό που ονομάζεται Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα με κεντρικό στόχο τη βιώσιμη μετακίνηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη για τον λαό της πόλης.
Σε αυτό το πλαίσιο, σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στη δημόσια διαβούλευση για τη δεύτερη φάση του ΣΒΑΚ Χαλανδρίου την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, στις 11.00πμ, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλανδρίου (Γρ. Γυφτοπούλου 2 και Ανδρ. Γκίνη, 1ος όροφος, πλατεία Χαλανδρίου).
Η μελετητική ομάδα του ΣΒΑK θα παρουσιάσει τρία εναλλακτικά σενάρια προτάσεων (μηδενικό σενάριο – ήπιο σενάριο – έντονα παρεμβατικό σενάριο) που αναπτύσσονται σε τρεις χρονικούς ορίζοντες δράσης (5ετια – 10ετια – 20ετια). Μεταξύ άλλων, στα σενάρια αυτά περιγράφονται μέτρα και παρεμβάσεις που αφορούν στην κυκλοφοριακή οργάνωση της πόλης, τη ρύθμιση της στάθμευσης, την οργάνωση πράσινων διαδρομών, την αναβάθμιση της δημοτικής συγκοινωνίας, την ενίσχυση του δικτύου πεζοδρόμων, τη λειτουργία των πεζοδρομίων, τη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων και τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.
Στις προτάσεις του ΣΒΑΚ περιγράφεται μία άλλη πόλη. Μία πόλη που αποδεσμεύεται από τη χρήση του ΙΧ αυτοκινήτου και όσα αυτή συνεπάγεται. Μία πόλη που αφορά τον πεζό και το ποδήλατο, που πλέον αποκτούν προτεραιότητα στην κίνηση στο δημόσιο χώρο.
Δείτε την πρόσκληση εδώ.
Ομάδα έργου
του Σχέδιου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας
Δήμου Χαλανδρίου
ΟΡΑΜΑ
Η βιώσιμη κινητικότητα «πάει» Χαλάνδρι! Για μια πόλη κοινωνική, προσβάσιμη και φιλική προς το περιβάλλον, με περισσότερο περπάτημα, ποδήλατο και δημόσια συγκοινωνία. Περιορίζοντας την εξάρτηση από το αυτοκίνητο, μέσα από την ενίσχυση των παραπάνω βιώσιμων μέσων και τρόπων μετακίνησης. Αναδιαμορφώνοντας το δημόσιο χώρο του δρόμου προκειμένου να είναι ανοικτός και προσιτός σε όλους και όλες χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Στοχεύοντας σε ένα μετασχηματισμό της πόλης μέσα από τον ενεργό διάλογο με τους πολίτες και τους επισκέπτες της. Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για ένα μεταφορικό σύστημα σχεδιασμένο για τις ανάγκες της πόλης και των ανθρώπων της. Αυτό είναι το όραμα του ΣΒΑΚ Χαλανδρίου, μια ευκαιρία για μεγαλύτερη κοινωνική επαφή και αλληλεπίδραση καθώς και καλύτερη ποιότητα ζωής.
τι είναι ΣΒΑΚ;
Ο σχεδιασμός για τη Βιώσιμη Κινητικότητα είναι ένας στρατηγικός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων των σχετικών με τις μετακινήσεις και τις μεταφορές στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Η βιώσιμη κινητικότητα αφορά πρωτίστως τους τρεις βασικούς πυλώνες περπάτημα-ποδήλατο-δημόσια συγκοινωνία.
Πλατφόρμα Κατάθεσης Ιδεών
Ο Δήμος Χαλανδρίου αναπτύσσει ένα νέο σχέδιο για την προώθηση του περπατήματος,
του ποδηλατου και της δημόσιας συγκοινωνίας με στόχο τη μείωση του κυκλοφοριακού, της ρύπανσης και του θορύβου. Γράψε εδώ τη δική σου πρόταση για τις παρεμβάσεις που χρειάζονται στο κέντρο ή στη γειτονιά σου! Κάλεσε φίλους να ψηφίσουν την ιδέα σου ή ψήφισε και εσύ άλλες ιδέες!
Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών
Η υλοποίηση εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική του Δήμου Χαλανδρίου αναφορικά με την
αναβάθμιση των προσφερόμενων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Βασικός στόχος είναι, πέρα από την εναρμόνιση του Δήμου με την κοινοτική οδηγία INSPIRE, να αποτελέσει ένα σύγχρονο και ενημερωμένο κόμβο παροχής έγκυρης γεωχωρικής πληροφορίας.