top of page

1η Συνάντηση Δικτύου Φορέων

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλανδρίου η 1η Συνάντηση του Δικτύου Φορέων.

Φορείς Μεταφορικού Έργου:

 

  1. Δήμος Χαλανδρίου

  2. ΜΣΜ Μαυρογεώργης & Συνεργάτες Μελετητική I.K.E.

  3. Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ

  4. Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Χαλανδρίου

  5. Αττικό Μετρό Α.Ε.

  6. ΤΡΑΙΝΟΣΕ

  7. Τροχαία

  8. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής

  9. Περιφέρεια Αττικής

  10. ΟΑΣΑ

  11. Εμπορικός σύλλογος Χαλανδρίου ΦΛΥΑ

  12. Σωματείο Κέντρων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Χαλανδρίου

 

Πρακτικά συνάντησης

 

  • 10.30-10.35  Χαιρετισμός

Η συνάντηση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χαλανδρίου, κ. Κώστα Γερολυμάτου, ο οποίος καλωσόρισε τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στη συνάντηση και τόνισε τη σημασία της δημόσιας συζήτησης για την πορεία και την ολοκλήρωση του ΣΒΑΚ.

 

  • 10.35-11.10  Τι είναι το ΣΒΑΚ ;

Το λόγο πήρε ο καθηγητής του ΕΜΠ Δρ. Θάνος Βλαστός, ο οποίος παρουσίασε τι είναι ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Επισήμανε ότι η υλοποίηση ενός σχεδίου κινητικότητας πρέπει να βασίζεται στους πεζούς, στα ποδήλατα και στη δημόσια συγκοινωνία και όχι στο ΙΧ. Είναι ένα έργο με πολλές προεκτάσεις (ψυχολογική και κοινωνική διάσταση, περιβαλλοντική σημασία, κ.α.) και αποτελεί θέμα τήρησης της δημοκρατίας για όλους όσοι παράγουν μεταφορικό έργο σε ένα κυκλοφοριακό σύστημα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε μια παρουσίαση του κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, Δρ. Πολεοδόμου-Συγκοινωνιολόγου Μηχανικού ΕΜΠ, ο όποιος ανέφερε τις βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται ένα ΣΒΑΚ. Ένα ΣΒΑΚ αποτελεί Σύμφωνο Δέσμευσης (τρίπτυχο: περιβάλλον – οικονομία - κοινωνία). Το ΣΒΑΚ υλοποιείται με ανάπτυξη 3 σεναρίων (do nothing-ριζοσπαστικό- λιγότερο ριζοσπαστικό) σε 3 χρονικές περιόδους (5ετία, 10ετία, 20ετια). Ανακοίνωσε τη δημιουργία πλατφόρμας για την κατάθεση ιδεών όσον αφορά στο ΣΒΑΚ του Δήμου Χαλανδρίου(http://svakhalandri.gr/). Κλείνοντας ανέφερε ότι πρέπει να γίνει αλλαγή προτεραιοτήτων στο κυκλοφοριακό σύστημα (παράδειγμα: Μέσο πλάτος ελληνικών δρόμων -9 μέτρα ≠ Πλάτος οδού Υ.Α.2009 για την προσβασιμότητα-11.2 μέτρα.)

 

  • 11.10-11.20  Παρέμβαση Δημάρχου και Χαιρετισμός

Χαιρετισμός του Δημάρχου του Δήμου Χαλανδρίου, κ. Σίμου Ρούσσου, ο οποίος καλωσόρισε τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στη συνάντηση και τόνισε τη σημασία της δημόσιας συζήτησης για την πορεία και την ολοκλήρωση του ΣΒΑΚ.

  • 11.20-11.45  Η πολεοδομική συγκρότηση του Χαλανδρίου

Η κα Φερενίκη Βαταβάλη, Δρ. Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος ΕΜΠ, παρουσίασε την πολεοδομική συγκρότηση του Δήμου Χαλανδρίου και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος Δήμος. Παρουσίαση ορίων Δήμου και υφιστάμενης κατάστασης των χρήσεων γης. Αναφορά σε πρόσφατους και μελλοντικούς σχεδιασμούς και έργα του Δήμου (π.χ. νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, νέοι χώροι στάθμευσης, κ.α.)

 

  • 11.45-12.00  Προβλήματα και προκλήσεις για την κυκλοφοριακή οργάνωση του Χαλανδρίου

Το λόγο πήρε ο κ. Θοδωρής Μαυρογεώργης, Συγκοινωνιολόγος MSc(Eng), Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc(Fin) από την εταιρεία ΜΣΜ-ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΙΚΕ, ως Ανάδοχος για το έργο υλοποίησης του ΣΒΑΚ του Δήμου Χαλανδρίου. Η παρουσίαση του αφορούσε στην υφιστάμενη κατάσταση του κυκλοφοριακού συστήματος του Δήμου, παρουσιάζοντας χάρτες αλλά και συγκεκριμένα παραδείγματα-φωτογραφίες από τα προβλήματα που συναντάει κάποιος εντός της πόλης. Έγινε επίσης αναφορά στις προκλήσεις με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπο το έργο του ΣΒΑΚ.

 

  • 12.00-13.40  Ερωτήσεις και ανοιχτή συζήτηση

  • κ. Ανδρεδάκης Γιώργος, προϊστάμενος Τμήματος Συγκοινωνιών & Κυκλοφορίας Δήμου Χαλανδρίου

Σύνολο Δημοτικής Συγκοινωνίας: 2 Γραμμές Β & Γ

                                                       7 οχήματα (4 νέα-3 παλιά)

                                                       6 οδηγοί + 1 συμβασιούχος

                                                       4.480 χλμ./ μήνα μεταφορικό έργο

Σκέψεις για λεωφορειακή γραμμή EXPRESS από το Σταθμό Μετρό «Αγ. Παρασκευή» προς το κέντρο του Χαλανδρίου. Υλοποίηση σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ λόγω έλλειψης πόρων.

 

  • Παναγοπούλου Μαρία, Προϊσταμένη Τεχνικής Υποστήριξης Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (κάτοικος Χαλανδρίου)

Ύπαρξη Δεσμεύσεων από το θεσμικό πλαίσιο.

Ανυπαρξία νομικής υποστήριξης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

 

  • Χρήστος Ευαγγέλου, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου ΦΛΥΑ

Οι καθυστερήσεις (π.χ. έργων Αγίας Παρασκευής) δημιούργησαν αντιδράσεις από μέρος του εμπορικού συλλόγου. Ύπαρξη δυσπιστίας.

Απαίτηση για δεσμεύσεις όσον αφορά στο χρονικό πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα του ΣΒΑΚ. Τα έργα να γίνονται τμηματικά, σε φάσεις, ώστε να μην επιβαρύνεται μεγάλο μέρος του εμπορικού συλλόγου).

 

  • κ. Σίμος Ρούσσος, Δήμαρχος Χαλανδρίου

Open Mall: 04/2018-10/2018. Δεν κατέστη εφικτή η υποβολή πρότασης στη σχετική προκήρυξη λόγω δυσπιστίας του εμπορικού κόσμου. Σημαντικό πρόβλημα στην πόλη η αίσθηση των καταστηματαρχών ότι τους ανήκει το κέντρο. Δεν έχει βρεθεί το σημείο επαφής με τους καταστηματάρχες.

Ανάγκη για εκτενή συζήτηση: "Τι πόλη θέλουμε;"

Διαμόρφωση μιας πόλης για τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν διάφορες ιδιότητες, ταυτόχρονα.

 

  • κ. Γιώργος Ποριαζής  και κα. Θέμις Φούλια, ΟΑΣΑ

Η υλοποίηση του ΣΒΑΚ αποτελεί θέμα δημοκρατίας και πολιτισμού.

Την τελευταία 5-ετία ο ΟΑΣΑ δέχτηκε πλήγμα. Μείωση του προσωπικού κίνησης (οδηγοί). Δεν έχουν γίνει προσλήψεις από το 2009. Γερασμένος στόλος 20-25+ χρόνων. Ενεργοβόρα οχήματα. Υφιστάμενος στόλος ΟΑΣΑ 2.500 οχήματα εκ των οποίων τα 900 βρίσκονται σε κυκλοφορία ενώ τα 1.600 είναι παροπλισμένα. Το 75% των οχημάτων που είναι σε χρήση είναι τεχνολογίας EURO II.  Έλλειψη πόρων λόγω κρίσης. Μη φιλικές και μη αισθητικά αποδοτικές στάσεις. Έντονο καθημερινό πρόβλημα τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα.

Ύπαρξη επιχειρησιακού σχεδίου για την επόμενη 2ετία. Μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου. Δράσεις για την ανανέωση του στόλου με οικολογικά και ηλεκτρικά οχήματα. Συνεργασία με δήμους για την αναβάθμιση (ενεργειακά και αισθητικά) των στάσεων.

Ο ΟΑΣΑ αρωγός στο ΣΒΑΚ.

 

-Ερώτηση κ. Θ. Μαυρογεώργη:

1. Υπάρχουν στοιχεία για την επιβατική κίνηση των τελευταίων χρόνων;

2.Υπάρχουν σκέψεις για το συνδυασμό του ποδηλάτου με τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ;

3. Υπάρχει εκτίμηση του ΟΑΣΑ για το αν θα επιφέρει αύξηση στην επιβατική κίνηση μια ενδεχόμενη αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων του ΟΑΣΑ;

 

-Απάντηση ΟΑΣΑ

1.Διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης μείωση στην επιβατική κίνηση αλλά δεν είναι σαφή τα συμπεράσματα λόγω ταυτόχρονης μείωσης της αξιοπιστίας (μείωση της ποιότητας του μεταφορικού έργου) από την πλευρά του ΟΑΣΑ. Εκτιμάται μείωση του συγκοινωνιακού έργου κατά 20% και μείωση επιβατικής κίνησης κατά 10%.

2.Υπάρχουν σκέψεις από τον ΟΑΣΑ για δράσεις για τη σύνδεση του ποδηλάτου με κάποια σημεία επιβίβασης.

3. Δεν είναι σε θέση να εκτιμηθεί κάτι τέτοιο.

 

- Παρέμβαση Δρ. Θ. Βλαστού:

Εάν παρθούν μέτρα μείωσης του αυτοκινήτου και εφαρμοστεί το ΣΒΑΚ ο ΟΑΣΑ θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί; Ο ΟΑΣΑ θα πρέπει να είναι έτοιμος να αναλάβει το πρόσθετο συγκοινωνιακό έργο.

Το κόστος πρέπει να μεταφερθεί σε εκείνους που προκαλούν τη "ζημιά" δηλαδή στους χρήστες των ΙΧ οχημάτων ώστε η χρήση τους να γίνει πλέον λιγότερο ελκυστική.

 

  • κ. Γιακουμάτος Χάρης, Πρόεδρος Σωματείου Κέντρων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Χαλανδρίου

Ο φόβος του επιχειρηματία είναι ο χρονικός προγραμματισμός των έργων. Να υπάρξουν δεσμεύσεις.

Το αυτοκίνητο δεν είναι εχθρός μας. Να δοθούν εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης. Το μέσο μετακίνησης αποτελεί επιλογή.

Να κλείσουν κάποιοι κεντρικοί άξονες του κέντρου του Χαλανδρίου.

Αναφορά στην ελεγχόμενη στάθμευση και για το αν βοηθάει ή όχι τελικά.

 

  • κα. Αναστασάκη Άννα, Αττικό Μετρό Α.Ε.

Ανάγκη ποσοτικοποίησης των στόχων. Π.χ. Πόση είναι επί του παρόντος η διαμπερής κυκλοφορία; Πού θέλω να καταλήξει μελλοντικά; Ποσοτικοποιημένοι και εφικτοί στόχοι.

Μελλοντική βελτίωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος στάθμευσης πέριξ των στάσεων μετρό από την Αττικό Μετρό. Στο Σταθμό Μετρό «Χαλάνδρι» προβλέπεται να αυξηθούν κατά 200 οι θέσεις στάθμευσης. Στο Σταθμό Μετρό «Δουκ.Πλακεντίας» θα γίνει καλύτερη οργάνωση.

Το νέο τμήμα της Γραμμής 4, Άλσος Βεΐκου-Γουδή είναι σε διαδικασία δημοπράτησης. Πρόβλεψη: 2027 πρώτο έτος λειτουργίας.

Για το υπόλοιπο τμήμα που αφορά στην επέκταση στη Λεωφ. Κηφισίας (1,5 δισ.) δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Σχεδιασμός σε χρονικό ορίζοντα 20-ετίας όσον αφορά στις νέες στάσεις στα όρια του Δήμου.

Πρόβλημα στη μέτρηση της επιβατικής κίνησης λόγω λαθρεπιβίβασης. Με το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα βελτιωθεί το επίπεδο στοιχείων και ενημέρωσης.

-Ερωτήσεις :

1. Υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας;;

2. Προβλέπεται χώρος στάθμευσης στους σταθμούς της νέας γραμμής 4;;

 

-Απαντήσεις:

1. Το ωράριο είναι αρμοδιότητα της ΣΤΑΣΥ η οποία είναι ο φορέας λειτουργίας. Γενικά, υπάρχουν προβλήματα στον αριθμό των οδηγών.

2. Μπορούν να δοθούν σε μελλοντικό χρόνο περισσότερα στοιχεία για το σχεδιασμό των νέων σταθμών.

 

  • κ.Τόλιας Θεόδωρος, ΤΡΑΙΝΟΣΕ (κάτοικος Χαλανδρίου-περιοχή Τούφας)

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι ιδιωτική εταιρία από 09/2017

Σήμερα έχει λίγα δρομολόγια. Στόχος η αύξηση τους.

Σημαντικό έργο το ΣΒΑΚ.

Ανάγκη για χρήση ποδηλάτου-Συμπληρωματικό μέσο της δημόσιας συγκοινωνίας σε κλίμακα  2,5-5 χλμ. (σύμφωνα με παρουσίαση από το Πολυτεχνείο του Μιλάνου).

Ο ΟΣΕ έχει την αρμοδιότητα στις υποδομές των σταθμών και στα έργα του ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Να ληφθούν υπόψη παραδείγματα πόλεων όπως τα Τρίκαλα

  • Τσούνης Νεοκλής, Πολ. Μηχανικός, ΔΚΕΣΟ Περιφέρεια Αττικής

Διοικητική Αυτοτέλεια στους Ο.Τ.Α. για τα κυκλοφοριακά ζητήματα.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής οφείλει να περιορίζεται στον έλεγχο νομιμότητας και να μην εμπλέκεται σε τεχνικά ζητήματα.

                                                            

  • 13.40-13.50  Συμπεράσματα και επόμενα βήματα

Αποχαιρετισμός από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χαλανδρίου, κ. Κώστα Γερολυμάτο. Επισήμανση της σημασίας του γόνιμου διαλόγου στην πραγματοποίηση του ΣΒΑΚ. Ανανέωση της συνάντησης σε μελλοντικό χρόνο που θα γίνει γνωστός με ανακοίνωση του Δήμου. Παράκληση για συμπλήρωση ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν σε όλους τους εκπροσώπους των φορέων και επιστροφή τους.

2η Συνάντηση Δικτύου Φορέων

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019 η 2η Συνάντηση του Δικτύου Φορέων στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλανδρίου.

Φορείς Μεταφορικού Έργου:

 

  1. Δήμος Χαλανδρίου

  2. ΜΣΜ Μαυρογεώργης & Συνεργάτες Μελετητική I.K.E.

  3. Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ

  4. Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Χαλανδρίου

  5. Αττικό Μετρό Α.Ε.

  6. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής

  7. Περιφέρεια Αττικής

  8. ΟΑΣΑ

  9. Εμπορικός σύλλογος Χαλανδρίου ΦΛΥΑ

  10. Σωματείο Κέντρων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Χαλανδρίου

 

Πρακτικά συνάντησης

 

  • 10.30-10.35  Χαιρετισμός

Η συνάντηση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χαλανδρίου, κ. Κώστα Γερολυμάτου, ο οποίος καλωσόρισε τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στη 2η συνάντηση και παρουσίασε την Ομάδα Εργασίας υλοποίησης του ΣΒΑΚ Χαλανδρίου. Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από τον Κ. Γερολυμάτο, την Α. Αλεξανδροπούλου, τον Γ. Ανδρεδάκη και την Α. Υψηλάντη. Ο κ. Γερολυμάτος ανέφερε ότι στην επικείμενη 2η φάση του ΣΒΑΚ θα ανοίξει η συζήτηση με τους πολίτες.

 

  • 10.35-10.40  ΣΒΑΚ και Δίκτυο Φορέων/ Σύνοψη Εργασιών 1ης Φάσης

Το λόγο πήρε ο Προϊστάμενος Συγκοινωνιών και Κυκλοφορίας του Δήμου Χαλανδρίου, κ. Γ. Ανδρεδάκης, ο οποίος πραγματοποίησε μια σύνοψη των εργασιών που έγιναν κατά την Α’ Φάση της μελέτης του ΣΒΑΚ. Ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε διασπορά ερωτηματολογίων σε γονείς, μαθητές και φορείς. Από τα εν λόγω ερωτηματολόγια επεστράφησαν στο Δήμο απαντημένα (έως τότε) περίπου 200 ερωτηματολόγια.  Παράλληλα, στήθηκε η ιστοσελίδα και η πλατφόρμα που αφορά το ΣΒΑΚ Χαλανδρίου η οποία ακόμα δεν έχει μεγάλη ανταπόκριση. Τέλος, ο κ. Ανδρεδάκης επισήμανε ότι το επόμενο βήμα, το οποίο αφορά στη συνάντηση με τους δημότες, θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Μαρτίου.

 

  • 10.40 -11.20  Α' Στάδιο ΣΒΑΚ/ Αρχική Διατύπωση Οράματος

Ο κ. Θοδωρής Μαυρογεώργης, MSc Συγκοινωνιολόγος-Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, πραγματοποίησε παρουσίαση με θέμα τη διατύπωση του Οράματος του ΣΒΑΚ Χαλανδρίου. Η παρουσίαση του αφορούσε και στα αποτελέσματα των μέχρι τώρα εργασιών (απογραφών, ερευνών, μετρήσεις φόρτων, κ.α.). Στην παρουσίαση επισημάνθηκαν τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην υφιστάμενη κατάσταση και έγινε αναφορά στις προκλήσεις με τις οποίες θα  έρθει αντιμέτωπη η μελέτη του ΣΒΑΚ Χαλανδρίου.

  • 11.20-11.40 Ερωτήσεις και ανοιχτή συζήτηση

  • Ερώτηση, κα. Αναστασάκη Άννα, Αττικό Μετρό Α.Ε.

Αναφορά στα στοιχεία φόρτων. Η αιχμή συνήθως παρουσιάζεται πιο νωρίς μέσα στη μέρα.

Πραγματοποιήθηκε σύγκριση με στοιχεία φόρτων προηγούμενων ετών (όχι του 2004);;

Απάντηση κ. Θ. Μαυρογεώργη

Η αιχμή στο Χαλάνδρι διαφέρει.

Όπου υπάρχουν στοιχεία, θα γίνει σύγκριση φόρτων.

 

  • Παρέμβαση Δρ. Θ. Βλαστού, Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ

Οι παράνομες θέσεις στάθμευσης ίσως θα έπρεπε να θεωρηθούν λιγότερες από αυτές που θεωρούμε έως σήμερα.

 

  • κ. Γιακουμάτος Χάρης, Πρόεδρος Σωματείου Κέντρων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Χαλανδρίου

Οι έμποροι θέλουν ως πελάτες εκείνους που θα έρθουν να παρκάρουν στο Χαλάνδρι (ιδανικά σε Parking, π.χ. Δημοτικό Parking).

Εδώ και 6 χρόνια ζητείται ο σχεδιασμός μιας Γραμμής EXPRESS Δημοτικής Συγκοινωνίας, αλλά δεν έχει γίνει.

Θα θέλαμε πιο συγκεκριμένα μέτρα να λειτουργήσουν.

Απάντηση Δρ. Θ. Βλαστού

Δυνητικοί πελάτες οι πεζοί και οι ποδηλάτες και όχι οι οδηγοί Ι.Χ. Ύπαρξη ζωντάνιας εμπορίου όπου υπάρχει πεζόδρομος.

Αυτή η μελέτη ΣΒΑΚ επιδιώκει την αναβαθμισμένη ποιότητα του οδικού περιβάλλοντος.

Θα βρεθεί τρόπος να κρατηθούν τα αυτοκίνητα των οδηγών έξω από το κέντρο.

Απάντηση κ. Θ. Μαυρογεώργη

Η αστυνόμευση της παράνομης στάθμευσης πρέπει να υλοποιείται ανεξάρτητα της ύπαρξης ή όχι μιας γραμμής ΕXPRESS Δημοτικής Συγκοινωνίας.

 

  • Παρέμβαση κ. Κ. Γερολυμάτου

Δεν μπορεί το ΣΒΑΚ να αλλάξει κάτι σε άμεσο χρόνο π.χ. 1,5 χρόνο. Το ΣΒΑΚ φιλοδοξεί να παρέχει ένα βιώσιμο πλάνο ανάπτυξης, το οποίο θα τους "χωράει" όλους.

 

  • 11.40-12.07  Site και Πλατφόρμα ΣΒΑΚ/ Προτεραιότητες και Μετρήσιμοι Στόχοι

Το λόγο πήρε ο κ. Θύμιος Μπακογιάννης, Δρ. Πολεοδόμος-Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, μέλος της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ, ο οποίος πραγματοποίησε παρουσίαση με τίτλο "Όραμα, Προτεραιότητες και Στοχοι". Το ΣΒΑΚ είναι ένα εργαλείο που συμβάλλει στη διατύπωση στόχων και οράματος για το αύριο της πόλης. Χρειάζεται η συμμετοχή στην πλατφόρμα κατάθεσης ιδεών (συμμετοχικό εργαλείο) για να γίνει ορθότερος προγραμματισμός στόχων και μέτρων. Παράλληλα, στην παρουσίαση αναφέρθηκαν οι στόχοι του ΣΒΑΚ Χαλανδρίου ξεχωριστά για κάθε περίοδο του ορίζοντα υλοποίησης του ΣΒΑΚ. Τέλος, επισημάνθηκε ότι είναι σημαντικό να συμφωνηθεί το όραμα του ΣΒΑΚ, διότι αυτό θα δώσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα ποσοτικοποιηθούν στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ.

 

  • 12.07-13.45  Ερωτήσεις και ανοιχτή συζήτηση

  • κ. Κ. Γερολυμάτος

Έγινε παρουσίαση του οράματος και των στόχων.

Ερώτηση: Έχουμε μετρήσιμους στόχους για όλα;

 

  • Παρέμβαση Δρ. Θ. Βλαστού

Υπάρχουν δύο τρόποι για να καταγράψουμε το baseline:

  1. Ερωτηματολόγια

  2. Μετρήσεις στο site

Για ορισμένους στόχους έχουμε baseline. Γενικά, οι στόχοι είναι προς διαβούλευση από τους Φορείς και το Δ.Σ. του Δήμου Χαλανδρίου.

 

  • κα Μίλλερ Μαρία, Γραμματέας Εμπορικού Συλλόγου Δήμου Χαλανδρίου

Υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στο ιδανικό και στο εφικτό. Στο σχεδιασμό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τόσο η οικιστική περιοχή όσο και το εμπορικό κέντρο.

Υπάρχει μελέτη που να δείχνει τις θέσεις ανά διαμέρισμα ;

Ποιος φταίει για την παράνομη στάθμευση ;

Ο ΟΑΣΑ είναι ανίκανος να εξυπηρετήσει τους επιβάτες. Το Χαλάνδρι δεν μπόρεσε να φέρει το Μετρό στο Κέντρο του. Δεν υπάρχει δημοτική συγκοινωνία. Δεν υπάρχει Parking.

Γίνεται αναφορά σε ποδηλατόδρομους και ποδηλάτες. Ωστόσο, έχει ο Δήμος Χαλανδρίου χώρους προπόνησης για τους ποδηλάτες για να αλλάξει η κουλτούρα ;

Στην Αγίας Παρασκευής υπάρχει ποδηλατόδρομος πολύ μικρός που ο Δήμος δεν έχει καταφέρει να αφαιρέσει το περίπτερο που τον παρεμποδίζει. Να σχεδιαστεί ποδηλατόδρομος στη Ρεματιά.

Είναι γνωστά τα καλά παραδείγματα στην Ευρώπη, π.χ. Ρώμη.

Πριν γίνει οτιδήποτε πρέπει να φτιαχτεί Parking.

Πρόταση: να υπάρχουν όπως στην Αθήνα αυτοκίνητα (π.χ. τρενάκια κ.α.) που να μεταφέρουν τους ανθρώπους εντός του Κέντρου.

 

  • κ. Γιακουμάτος Χάρης

    • Ερώτηση

Ποιος χρηματοδοτεί το ΣΒΑΚ;

Απάντηση Δρ. Θ. Βλαστού

Η υλοποίηση του ΣΒΑΚ είναι υποχρέωση των πόλεων, ώστε να μπορούν να γίνουν έργα στην  επόμενη προγραμματισμένη περίοδο χρηματοδότησης.

  • Ερώτηση

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Απάντηση Δρ. Θ. Βλαστού-Θ.Μαυρογεώργη

Η μελέτη θα έχει υλοποιηθεί περίπου έως το καλοκαίρι.

Όταν ψηφιστεί από το Δ.Σ. θα περάσει από γνωμοδοτική διαδικασία από τους διάφορους φορείς.

  • Ερώτηση προς τον κ. Κ. Γερολυμάτο

Έστω ότι παραλαμβάνεται το ΣΒΑΚ από το Δήμο. Πόσα χρόνια χρειάζονται για να υλοποιηθούν τα έργα;

Απάντηση κ. Κ. Γερολυμάτου

Η απόπειρα να αλλάξει η πόλη είναι μια πολύπλοκη διαδικασία.

Όλες οι δυτικές αστικές κοινωνίες έχουν τη δυνατότητα να οραματιστούν τους στόχους.

Μπορούμε να υλοποιήσουμε τους στόχους;

Μπορούμε να διαχειριστούμε την αλλαγή;

Υπάρχουν μέτρα που δεν έχουν κόστος αλλά σηματοδοτούν το κλίμα.

Πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις που αναιρούν την υφιστάμενη κατάσταση και δείχνουν την πρόθεση.

Πρέπει να βρεθούν νέα εργαλεία που θα βοηθήσουν να γίνουν πράξεις ορισμένα μέτρα και να αλλάξει ο τρόπος μετακίνησης μας.

Πρέπει να συμφωνηθεί σήμερα ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να αλλάξει η βιωσιμότητα του Χαλανδρίου (εγκλωβισμός στην καθημερινότητα, παιδαγωγική προσέγγιση). Μέτρα που σηματοδοτούν τη νέα προσέγγιση του Δήμου και των κατοίκων.

  • Ερώτηση

Τι κάνουμε τώρα; Λόγια και ευχολόγια. Απλοϊκές κινήσεις που δεν γίνονται. Δεν έχουμε ανάγκη το κράτος. Υπάρχουν επιχειρήσεις που δίνουν την επιχορήγηση για να γίνουν  έργα σήμερα.

Είναι προσβολή να συζητάμε για το τι θα γίνει σε 5, 10 χρόνια κ.τ.λ. Να μαζευτούν οι φορείς του Δήμου π.χ. αθλητικοί φορείς να λύσουν τα προβλήματα; Δεν επιθυμεί να είναι παρών.

 

Απάντηση κ. Κ. Γερολυμάτου

Πρέπει να γίνει μια γόνιμη συζήτηση με όλους τους φορείς.

 

  • κα Μίλλερ Μαρία

Ερώτηση

Μπορεί να έρθει το Μετρό στο Χαλάνδρι (το κέντρο);

Απάντηση Θ. Μαυρογεώργη

Το ΣΒΑΚ χρειάζεται για να υπάρχει Στρατηγικό Σχέδιο.

Απάντηση κα Α. Αναστασάκη

Το ανατολικό άκρο έχει 5 σταθμούς και το δυτικό θα αποκτήσει 3 σταθμούς. Δεν είναι δυνατόν ένας Δήμος να έχει τόσους σταθμούς και να μην μπορεί με τροφοδοτικές γραμμές (ΟΑΣΑ, Δημοτική Συγκοινωνία) να συνδέσει το Δήμο.

 

  • κα.  Αναστασάκη Άννα

    • Προς κ. Χ. Γιακουμάτο: Να είστε παρών για να μπορείτε να παρεμβαίνετε. Τα Στρατηγικά Σχέδια χρειάζονται.

Απαιτείται ανάλυση για τους στόχους. Πολύ καλή προσέγγιση οι περιβαλλοντικοί στόχοι. Στο στάδιο της δημοπράτησης της Γραμμή 4 του Μετρό, ζητήθηκε πρώτη φορά κεφάλαιο για την κλιματική αλλαγή.

Σημαντική η μεθοδολογία για το πως θα οριστεί η υφιστάμενη κατάσταση, το baseline.

Σημαντικές οι υφιστάμενες μελέτες. Αποτελούν εργαλείο προς άμεση υλοποίηση στόχων.

Στη 10ετία δε θα υπάρχει η Γραμμή 4 στη Λ. Κηφισίας. Ωστόσο, στην 20ετία θα υπάρχει.

  • Ερώτηση

Πως θα ποσοτικοποιηθεί το Modal Split;

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Απάντηση Θ. Μαυρογεώργη

Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Αττικό Μετρό Α.Ε. π.χ. για έναν μετρήσιμο στόχο της επιβατικής κίνησης στους 5 σταθμούς του Χαλανδρίου ή ότι διαθέσιμο στοιχείο μπορεί να διαθέσει.

  • Ερώτηση

Ποια μεθοδολογια ακολουθείται;

Να γίνει καμπάνια ενημέρωσης για τη χρήση της πλατφόρμας.

Απάντηση κ. Θ. Μπακογιάννη

Μετά το κλείσιμο της διαβούλευσης με τους φορείς θα γίνει η διαβούλευση με τους πολίτες. Έπειτα, θα περάσουν οι στόχοι και το όραμα από το Δ.Σ.

Όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί οι στόχοι, θα τρέξουμε 3 σενάρια.

Θα πρέπει να δούμε τι στοιχεία έχουμε και πως θα τα βρούμε.

  • κ. Κασφίκης Μάρκος, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής

Η Αποκεντρωμένη ελέγχει τις μελέτες π.χ. όλες τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Υπάρχει πρόβλημα θεσμών;

Τι θέλει ο κ. Γιακουμάτος;

Απάντηση κ. Γιακουμάτου

Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί π.χ. παλιές κατοικίες κατεδαφίζονται και γίνονται Parking.

 

κ. Κασφίκης

Γνωρίζετε τι χρειάζεται για να αδειοδοτηθεί ένα Parking; Πρέπει να τηρηθούν οι θεσμοί. Η νομοθεσία δεν έχει παραθυράκια.

 

  • κα Θ. Φούλια, Ο.Α.Σ.Α.

Βραχυπρόθεσμα δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές στις γραμμές του ΟΑΣΑ. Μακροπρόθεσμα ναι.

  • κ. Τσούνης Νεοκλής, Περιφέρεια Αττικής

Ο πελάτης πράττει όπως του μάθει ο καταστηματάρχης. Ένας γιατρός στη Ν. Σμύρνη κάνει δώρο το Parking στους πελάτες του. Η επιχείρηση γεννά μετακινήσεις και πρέπει βάσει του Π.Δ. 111/04 να έχει προβλέψει χώρο στάθμευσης. Ο δημόσιος χώρος δεν είναι για ιδιωτική στάθμευση. Η παράνομη στάθμευση δημιουργεί προβλήματα στο Δήμο.

 

  • κ. Ευαγγέλου Χρήστος, Εμπορικός σύλλογος Χαλανδρίου

Δεν έχουμε αντιδικία με το Δήμο. Ο Δήμος έχει τα εργαλεία να υλοποιήσει μέτρα.

 

  • κ. Θ. Μαυρογεώργης

Αναφορά στις ιδιαιτερότητες του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης και στο τί κατά περίπτωση ζητούν οι έμποροι.

                                                           

  • 13.45-13.50  Συμπεράσματα και επόμενα βήματα

Αποχαιρετισμός από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χαλανδρίου, κ. Κώστα Γερολυμάτο. Ανέφερε ότι θα σταλεί το όραμα του ΣΒΑΚ σε όλους για να γίνουν σχόλια και παρεμβάσεις. Ο Δήμος δέχεται σχόλια.

1η Συνάντηση Φορέων & Πολιτών

Ημερομηνία:    Πέμπτη, 4 Απριλίου 2019
Ώρα έναρξης:    6.00μμ
Τοποθεσία :    Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλανδρίου
(Γρ. Γυφτοπούλου 2 και Ανδρ. Γκίνη, 1ος όροφος, πλατεία Χαλανδρίου)


Συμμετέχοντες:    
1.    Δήμος Χαλανδρίου
2.    ΜΣΜ Μαυρογεώργης & Συνεργάτες Μελετητική I.K.E.
3.    Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ
4.    Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Χαλανδρίου
5.    Πολίτες
6.    Εμπορικός Σύλλογος Χαλανδρίου
7.    Σύλλογος Προστασίας Ρεματιάς

 

Πρακτικά συνάντησης

    18.30-18.40  Χαιρετισμός
Η συνάντηση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χαλανδρίου, κ. Κώστα Γερολυμάτου, ο οποίος καλωσόρισε τους πολίτες και τους εκπροσώπους συλλόγων και φορέων που συμμετείχαν στην 1η Συνάντηση Φορέων και Πολιτών. Ο κ. Γερολυμάτος αναφέρθηκε στην έννοια του ΣΒΑΚ και στο όραμα και τους στόχους που επιδιώκεται να επιτευχθούν με αυτό. 

    18.40-18.50  Τι είναι ΣΒΑΚ ;
Το λόγο πήρε ο κ. Θάνος Βλαστός, Καθηγητής ΕΜΠ (Μονάδα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας), ο οποίος παρουσίασε το ΣΒΑΚ και αναφέρθηκε εκτενώς στην έννοια της Βιώσιμης Κινητικότητας και στη σημασία αυτής, ως θεμέλιο μιας ανθρώπινης και πολιτισμένης πόλης. Το ΣΒΑΚ, όπως τόνισε ο κ. Βλαστός, βάζει στρατηγικούς στόχους ώστε να αλλάξει ο προσανατολισμός στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων των σχετικών με τις μετακινήσεις και τις μεταφορές στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Στόχο αποτελεί η μείωση της χρήσης του Ι.Χ. το οποίο καταλαμβάνει σημαντικό χώρο στην καθημερινότητα μας και η προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και η δημόσια συγκοινωνία. Στις πόλεις μας πρέπει να εφαρμοστούν οι καλές πρακτικές που είναι γνωστές από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις σχετικά με τις μετακινήσεις, σε συνδυασμό με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής που σήμερα λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις σε όλη την Ευρώπη. Οι πολίτες δε χωράνε στις πόλεις τους και η ποιότητα ζωής τους έχει υποβαθμιστεί. Οφείλουμε να αποτρέψουμε τον αντίκτυπο που έχει αυτό τόσο στη ζωή μας όσο και στην οικονομία μας. Υιοθετώντας καλύτερες πρακτικές θα σταθούμε αντάξιοι άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων και θα προσελκύσουμε επισκέπτες οι οποίοι θα συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη των πόλεων μας και της χώρας μας, εφόσον θα τους προσφέρουμε την ποιότητα ζωής που επιζητάνε. 


Παράλληλα, έγινε αναφορά στη Μονάδα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία σε μελέτες ανάλογες του ΣΒΑΚ (εμπειρία σε πάνω από 60 χώρες), γνωρίζει καλά τα προβλήματα των πόλεων και θα σταθεί αρωγός στη μελέτη του ΣΒΑΚ του Δήμου Χαλανδρίου. Συμπλήρωσε ότι, στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ Χαλανδρίου, λαμβάνεται υπόψη και η πόλη της Αθήνας η οποία περιβάλλει/ γειτνιάζει με το Χαλάνδρι και αλληλεπιδρά με αυτό.
Κλείνοντας, ο κ. Βλαστός τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών και των τοπικών αρχών στην υλοποίηση του ΣΒΑΚ και προσκάλεσε τους πολίτες, σε μια "περιπέτεια στρατηγικής" για το μελλοντικό Χαλάνδρι. Το ΣΒΑΚ δεν είναι μια καθαρά τεχνική μελέτη αλλά λαμβάνει υπόψη τον παράγοντα "Άνθρωπο". Είναι ένα δύσκολο έργο το οποίο οφείλουμε να υποστηρίξουμε χωρίς να μένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν.

    18.50-19.30  Αρχική Διατύπωση Οράματος για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στο Χαλάνδρι
Ο κ. Θοδωρής Μαυρογεώργης, MSc Συγκοινωνιολόγος-Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Ανάδοχος του έργου, ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας τη συμμετοχή του στο ΣΒΑΚ με τη διπλή ιδιότητα του ως Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός αλλά και ως κάτοικος του Δήμου Χαλανδρίου. Παρατήρησε τη μικρή προσέλευση των κατοίκων στη 1η Συνάντηση Φορέων και Πολιτών ως συνέπεια της νοοτροπίας που επικρατεί στην Ελλάδα: πρώτα υλοποιούμε και μετά «σχεδιάζουμε», με συνέπεια την απαξίωση του σχεδιασμού στη συνείδηση των πολιτών. 


Στην ομιλία του, ο κ. Μαυρογεώργης πραγματοποίησε παρουσίαση με θέμα τη διατύπωση του Οράματος του ΣΒΑΚ Χαλανδρίου. Η παρουσίαση του αφορούσε και στα αποτελέσματα των μέχρι τώρα εργασιών (απογραφών, ερευνών, μετρήσεις φόρτων, στάθμευσης, βαδισιμότητας κ.α.). Στην παρουσίαση επισημάνθηκαν τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην υφιστάμενη κατάσταση και έγινε αναφορά στις προκλήσεις με τις οποίες θα  έρθει αντιμέτωπη η μελέτη του ΣΒΑΚ Χαλανδρίου. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε προβολή οπτικοακουστικού υλικού (video) για τη σύγκριση της κατάστασης που επικρατεί στο Δήμο Χαλανδρίου με παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων (Eindhoven, Leeds, Καλαμάτα κ.α.). Μέσα από την προβολή αυτή, παρατηρήθηκε ότι στις κεντρικές περιοχές μικρών ή μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, οι οποίες εφαρμόζουν καλές πρακτικές, υπάρχουν μεγάλα πεζοδρόμια, τα ποδήλατα κυκλοφορούν σε ποδηλατόδρομους ή στο οδόστρωμα μαζί με τα οχήματα και συχνά δεν υφίσταται παρόδια στάθμευση.


Το Όραμα του ΣΒΑΚ επιδιώκει να δημιουργήσει ένα μεταφορικό σύστημα σχεδιασμένο για τις ανάγκες της πόλης και των ανθρώπων της και στοχεύει σε μια πόλη κοινωνική, προσβάσιμη και φιλική προς το περιβάλλον, με περισσότερο περπάτημα, ποδήλατο και δημόσια συγκοινωνία, περιορίζοντας την εξάρτηση από το αυτοκίνητο. 

    19.30-20.00  Διαδικασίες Διαβούλευσης/ Site και Πλατφόρμα ΣΒΑΚ/ Προτεραιότητες και Μετρήσιμοι Στόχοι 
Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στον κ. Θύμιο Μπακογιάννης Δρ. Πολεοδόμος-Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός ΕΜΠ (Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ), ο οποίος πραγματοποίησε παρουσίαση με θέμα το Όραμα, τις Προτεραιότητες και τους Στόχους του ΣΒΑΚ Χαλανδρίου. Είναι σημαντικό, όπως τόνισε ο κ. Μπακογιάννης, να κρατήσουμε τις λέξεις-κλειδία που χαρακτηρίζουν το όραμα του ΣΒΑΚ ώστε να βάλουμε προτεραιότητες και στόχους για την προσεχή 5ετία-10ετία-20ετία. Ο Δήμος θα αποφασίσει βάσει του θεσμοθετημένου στρατηγικού σχεδιασμού της πόλης και όχι αποσπασματικά, για την υλοποίηση των έργων. Η ίδια η πόλη είναι αυτή που θα αποφασίσει τι θέλει και αν είναι έτοιμη να αλλάξει τη νοοτροπία της και τις υποδομές της. Αξιοσημείωτο παράδειγμα για την εφαρμογή καλών πρακτικών σχετικά με θέματα αστικής κινητικότητας αποτελούν οι θεσσαλικές πόλεις, τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουμε κι εμείς. Η υλοποίηση των συγκεκριμένων στόχων που παρουσιάστηκαν, σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, εξαρτάται από την ωριμότητα του Δήμου αλλά και την κοινωνική συναίνεση. Tέλος, ο κ. Μπακογιάννης παρουσίασε τα ψηφιακά εργαλεία (http://svakhalandri.gr, https://chalandrimobility.com) που δημιουργήθηκαν για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το ΣΒΑΚ Χαλανδρίου αλλά και για την κατάθεση ιδεών και την συμμετοχή των πολιτών μέσω αναρτημένων ερωτηματολογίων.

    20.00-21.50 Ερωτήσεις και ανοιχτή συζήτηση
    κ. Κώστας Γερολυμάτος
Έναρξη ανοιχτής συζήτησης και κάλεσμα συμμετοχής των πολιτών.

    κα Μαρία Μίλλερ, Γραμματέας Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου
Η κα Μίλλερ ανέφερε ότι έχει παρευρεθεί σε όλες τις συναντήσεις που έχουν προηγηθεί και επανέλαβε τις ακόλουθες επισημάνσεις: 
­    Το αυτοκίνητο έχει δαιμονοποιηθεί. 
­    Το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (Σ.Ε.Σ.) όταν εφαρμόστηκε στο Χαλάνδρι κατέστρεψε συγκεκριμένους εμπορικούς δρόμους. 
­    Σημασία έχει πώς θα υλοποιηθούν όλα αυτά που προτείνονται.
­    Πρέπει να διαχωρίσουμε  το εμπορικό κέντρο από το οικιστικό Χαλάνδρι (2 διαφορετικές μελέτες). 

    κα Αθηνά Τσαλιγοπούλου
Ερώτηση
 Η συντήρηση των πεζοδρομίων και του δρόμου, όπως και ο καθαρισμός του Ρέματος Χαλανδρίου αποτελεί αντικείμενο του ΣΒΑΚ;
Απάντηση κ. Κ. Γερολυμάτου
Η απάντηση σχετικά με τη συντήρηση είναι θετική. Αντίθετα, ο καθαρισμός του Ρέματος δεν εμπίπτει στο αντικείμενο του ΣΒΑΚ. Ο Δήμος προσπάθησε ήδη να κάνει έργα για τη βαδισιμότητα αλλά η αδειοδότηση άργησε 18 μήνες. Στις πρώτες διαβουλεύσεις ήταν παρόντες και εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκειμένου να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα που δημιουργείται.

    κ. Δημήτρης Σταματόπουλος, Αρχιτέκτονας
Πρέπει να γίνει καταγραφή σχετικά με την μετακίνηση των εμπορευμάτων και τις φορτοεκφορτώσεις καθώς και τις εισόδους/ εξόδους Parking σε πολλές περιοχές μονοκατοικιών.

    κ. Στεργίου, Αρχιτέκτονας, κάτοικος Χαλανδρίου
Το ΣΒΑΚ επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου ο Δήμος να μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από χρηματοδοτικά προγράμματα για άλλα έργα στο μέλλον. Το ΣΒΑΚ θα βοηθήσει στη θεσμοθέτηση κινήτρων για τη μη μετακίνηση αυτοκινήτων. Σχετικά με τα πεζοδρόμια, δε διευκρινίζεται η επιλογή υλικών π.χ. στο εξωτερικό κατασκευάζονται πεζοδρόμια από μπετό ή άλλα υλικά. 
Προτείνεται η ελάφρυνση ορισμένων περιοχών με την εφαρμογή γειτονιών-κυψελών. Η αύξηση των περιπορείων θα αποτρέψει την είσοδο στους επισκέπτες.

    κα Καϊμάκη, Σύλλογος Προστασίας Ρεματιάς, κάτοικος Τούφας
­    Η διοικητική ενότητα του Χαλανδρίου δεν είναι μια λειτουργική ενότητα.
­    Είναι κατανοητό ότι η αύξηση των πεζόδρομων-ποδηλατόδρομων είναι σε αρμονία με τον πολεοδομικό σχεδιασμό.
­    Γιατί προτείνεται να γίνει σύνδεση του Κέντρου με τη Ρεματιά; Πρέπει να λάβουμε υπόψη τα πραγματικά γεγονότα.
­    Η Τούφα εξυπηρετεί τις εμπορικές της δραστηριότητες στα Βριλήσσια.

    κα Κατούφα
Ερώτηση
Πως θα αντιμετωπιστεί η κοπή των δέντρων;

     κα Κακούρη
Έχει ανοίξει μια συζήτηση στην πόλη για τη βαδισιμότητα. Να κοπούν δέντρα και να διαπλατυνθούν τα πεζοδρόμια. 
Το ΣΒΑΚ πρέπει να έχει τη συμμετοχή του κόσμου. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να επικοινωνήσουμε το ΣΒΑΚ σε περισσότερο κόσμο. Είναι αρκετή η πλατφόρμα;

    κα Χριστούλη
Ένα σημαντικό στοιχείο είναι το πως θα το επικοινωνήσουμε. Χρειάζεται να βρεθεί ο τρόπος ώστε να εξοικειώσουμε τον κόσμο με τις προθέσεις μας.

    κα Ντίνα Κούρη, Πολιτικός Μηχανικός
Είναι φανερό ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά από την ομάδα μελέτης. Ωστόσο, ο κόσμος δεν το ξέρει. Θα μπορούσαν οι σύλλογοι να το κοινοποιήσουν στα μέλη τους.

    κα Λιάνα Σαραντοπούλου, ποδηλάτης, κάτοικος Πολύδροσου
­    Το Πολύδροσο δεν έχει πεζοδρόμια.
­    Υπάρχουν ποδηλάτες όμως δεν μπαίνουν στο κέντρο. Δεν ισχύει αυτό που ανέφερε προηγουμένως η κα Μίλλερ. Έχει γνωρίσει πολλούς ξένους οι οποίοι κατοικούν και δουλεύουν στην Ελλάδα. Τα ποδηλατά τους είχαν και κάθισμα παιδιού που όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

    κα Πωλίνα Τζορμπατζάκη, κάτοικος οδού Διονύσου
Απέστειλε φωτογραφίες από την οδό Ήβης όπου υπάρχει ένας τοίχος πολυκατοικίας επί του πεζοδρομίου. Τι ενέργειες θα κάνει ο Δήμος; Θα κατεδαφιστεί;

    Παρέμβαση Δρ .Θ. Βλαστού
­    Είναι  γεγονός ότι το πρόβλημα της βαδισιμότητας αναφέρθηκε από όλους. Υπάρχει ανάγκη για ποδήλατα και για πεζή μετακίνηση. Πρέπει οι πολίτες να αστυνομεύουν την πόλη (π.χ. τα πεζοδρόμια) και ο Δήμος να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει. Αξιοσημείωτο είναι το παράδειγμα της Μαδρίτης όπου οι δάσκαλοι βγάζουν τα παιδιά να παίξουν στις πλατείες. Επιπλέον, στο ιστορικό κέντρο της δεν εισέρχονται οχήματα επισκεπτών.
­    Τα έργα που θα υλοποιηθούν πρέπει να είναι μέρος μιας στρατηγικής μελέτης και όχι αποσπασματικά μέτρα που εξαρτώνται από τους ψηφοφόρους κάθε Δημάρχου.
­    Ο σχεδιασμός του ΣΒΑΚ Χαλανδρίου λαμβάνει υπόψη τους όμορους Δήμους. Η ΠΕΔΑ πρότεινε το συντονισμό των ΣΒΑΚ όλου του λεκανοπεδίου.
­    Ο σχεδιασμός της πόλης είναι αρχικά πολεοδομικός και ακολούθως συγκοινωνιακός.
­    Μεγάλο ζητούμενο αποτελεί η μείωση των ταχυτήτων (30 χλμ./ώρα). Να γίνει χρήση μικρών λεωφορείων, ηλεκτρικών, ακόμα και σε πεζοδρομημένους δρόμους. Να ευνοηθεί η χρήση πατινιών τα οποία αντιμετωπίζονται ως παιχνίδι και  είναι μικρά, γρήγορα και ευέλικτα. Μπορεί να εφαρμοστεί σύστημα λωρίδων ήπιας κυκλοφορίας, μέτρο πολιτικά εφικτό.
­    Υπάρχουν λύσεις! Μπορούμε να εφαρμόσουμε νέα πράγματα και μέτρα, τα οποία να υλοποιηθούν με λίγα χρήματα.

    Παρέμβαση Δρ .Θ. Μπακογιάννη
­    Παράδειγμα Μήλου: Οι κάτοικοι της Μήλου, όπου οι δρόμοι δε διαθέτουν πεζοδρόμια, πρότειναν να διδαχθεί στα παιδιά να μεταφέρονται από και προς το σχολείο στοιχισμένα προκειμένου να μην κινδυνεύουν από τα οχήματα τα οποία δε διατίθενται να μειώσουν τις ταχύτητες τους!
­    Είναι λάθος το μήνυμα ότι οι μαθητές πάνε στο σχολείο με αυτοκίνητο.
­    Εφαρμογή μέτρων στις περιοχές 300μ. πέριξ των σχολικών συγκροτημάτων.
­    Σχετικά με το Κέντρο της πόλης, προτείνεται να δημιουργηθούν χώροι parking περιφερειακά του Κέντρου.
­    Εμπειρία από το εξωτερικό-Μπανγκόγκ: Πριν 10 χρόνια υπήρχαν οδικοί άξονες με 4 λωρίδες ανά κατεύθυνση. Στους ίδιους άξονες πριν 1,5 χρόνο υπήρχαν 8 λωρίδες ανά κατεύθυνση. Όσο δίνεται χώρος στο αυτοκίνητο, τόσο θα αυξάνεται η χρήση του.

    κα ... , Δημότης Χολαργού
­    Δημότης Χολαργού-17η Νοεμβρίου: Χρησιμοποίησε πεζή μετακίνηση για τη μεταφορά της στο Χαλάνδρι (45 λεπτά). 
­    Το Εμπορικό Κέντρο εξυπηρετεί υπερτοπική κίνηση. Δεν πρέπει να το υποβαθμίσουμε.
­    Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία σχετικά με την εξάρτηση που έχουμε από το αυτοκίνητο και να ιεραρχήσουμε τα μέσα μεταφοράς.
 
    Παρέμβαση κ. Θ. Μαυρογεώργη
­    Η διάχυση της πληροφορίας πρέπει να γίνει σε περισσότερους πολίτες.
­    Το ΣΒΑΚ έχει συμβούλους/ μελετητές.
­    Το ΣΒΑΚ δε θα λύσει όλα τα προβλήματα των κόμβων. Σχετικά με την φορτοεκφόρτωση πρέπει να εφαρμόζεται το ωράριο.
­    Η κυψελοποίηση δεν είναι λύση στην παρούσα φάση. Ωστόσο, το Προεδρικό Διάταγμα της Ρεματιάς είναι ένα εργαλείο για να αλλάξει μια περιοχή πέριξ του Ρέματος.

    21.50-22.00 Συμπεράσματα και επόμενα βήματα
Αποχαιρετισμός από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χαλανδρίου, κ. Κώστα Γερολυμάτο. Ανέφερε ότι είναι δύσκολο να σβήσουμε αυτά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά το ΣΒΑΚ αποτελεί ένα εργαλείο ικανό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν. 
Κλείνοντας ο Δρ. Θ. Βλαστός, κάλεσε τους πολίτες να καταθέσουν τους προβληματισμούς και τις ιδέες τους.

Anchor 1

Διαβούλευση Προτεινόμενων Σεναρίων

Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα

 Δύο εργαλεία μεγάλης στρατηγικής σημασίας για την πόλη μας συζητήθηκαν την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου: το ‘Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας’ και το ‘Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα’. Πρόκειται για δύο σχέδια που περιγράφουν το μέλλον  του Χαλανδρίου και διαμορφώνουν τις συνθήκες για μία πόλη φιλική προς τους πολίτες, μία πόλη με αναβαθμισμένο αστικό περιβάλλον που καταναλώνει λιγότερους φυσικούς πόρους.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Σίμος Ρούσσος, Δήμαρχος Χαλανδρίου, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία των δύο σχεδίων, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του δήμου για τα επόμενα χρόνια.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης συζητήθηκε αναλυτικά η πορεία εξέλιξης και το περιεχόμενο του ‘Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας’ (ΣΒΑΚ) του Χαλανδρίου. Ουσιαστικά, με τις εισηγήσεις του πρώτου μέρους έγινε η έναρξη της διαβούλευσης για τα εναλλακτικά σενάρια που αναπτύχθηκαν από την Ομάδα Έργου, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου 2019. Στη συνέχεια θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στη μελέτη του ΣΒΑΚ και έως το τέλος του Οκτώβρη του 2019 το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για το εναλλακτικό σενάριο που προκρίνεται.

Η πρώτη ομιλήτρια, η Πέπη Παπαδάκη, εκπροσώπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο για τα θέματα της κινητικότητας και της προσβασιμότητας στις πόλεις και τις βασικές προκλήσεις για την άσκηση πολιτικής για τις αστικές μεταφορές.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Θάνος Βλαστός, Καθηγητής ΕΜΠ, που ανέδειξε την κοινωνική και περιβαλλοντική σημασία των προτάσεων του ΣΒΑΚ, επισημαίνοντας ότι οι τοπικές και παγκόσμιες συνθήκες επιβάλλουν άμεση δράση για τα θέματα της αστικής κινητικότητας.

Η κεντρική εισήγηση πραγματοποιήθηκε από τον Θοδωρή Μαυρογεώργη, συγκοινωνιολόγο-πολιτικό μηχανικό και συντονιστή της μελετητικής ομάδας, ο οποίος παρουσίασε τις αρχές σχεδιασμού για το ΣΒΑΚ και ανέπτυξε τρία εναλλακτικά σενάρια εξέλιξης της αστικής κινητικότητας στο Χαλάνδρι.

Ο Γιώργος Ανδρεδάκης, προϊστάμενος του Τμήματος Συγκοινωνιών και Κυκλοφορίας του Δήμου, αναφέρθηκε στα σοβαρά διοικητικά εμπόδια που εντοπίζονται στα θέματα αστικής κινητικότητας και που αφορούν και στην υλοποίηση των μέτρων του ΣΒΑΚ.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε από τον Νίκο Δρακωνάκη, πρόεδρο και διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΜ Α.Ε., το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος. Συγκεκριμένα, ο ομιλητής αναφέρθηκε στην κατανάλωση ενέργειας από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και τις εκπομπές ρύπων στο Χαλάνδρι σήμερα, παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία, και περιέγραψε τους βασικούς άξονες δράσης για τη μείωση της κατανάλωσης, την εξοικονόμηση και την παραγωγή  ενέργειας σε τοπικό επίπεδο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι φορέων μεταφορικού έργου, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη δημοτικών παρατάξεων, μέλη τοπικών συλλόγων και συλλογικοτήτων, δημοτικοί υπάλληλοι και πλήθος πολιτών.

Σημείωση: Η διαβούλευση για τα εναλλακτικά σενάρια του ΣΒΑΚ Χαλανδρίου θα διαρκέσει έως την Τρίτη 15 Οκτωβρίου. Φορείς και πολίτες μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους στο svak@halandri.gr

Ομάδα ΣΒΑΚ δήμου Χαλανδρίου

 

Επιπλέον υλικό:

– Ενημέρωση για το Β΄ Στάδιο της Μελέτης για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

– Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος

HPIO_Prasini Diadromi ana eidos (1_5000)
bottom of page